نوشته کتاب راهنمای نرم افزار کانتم CONTAM اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>در حال حاضر یکی از چالشها و مباحث حائز اهمیت در صنعت تأسیسات مکانیکی ساختمان، تحلیل جریان هوا در ساختمان است. معمولا افراد تجربیات ناخوشایند مختلفی را از توزیع نامناسب هوا در ساختمان و انتشار ناخواسته بو و سایر آلایندهها، در قسمت های مختلف ساختمان دارند. این موضوع در پروژههای ساختمانی مختلف و بعضا شاخص کشور نیز ملاحظه گردیده است. مدلسازی شبکه ای (ٔNetwork Modeling) و نرمافزار کانتم (CONTAM) ابزاری بسیار کاربردی در تحلیل جریان هوا در ساختمان است.
علیرغم اهمیت بالای موضوع کیفیت هوای داخلی ((Indoor Air Quality (IAQ) در تجربه آسایش افراد، در بسیاری از مواقع نسبت به آن بیتوجهی شده و تدابیر لازم به منظور حفظ کیفیت هوای داخلی اندیشیده نمیشود. معمولا در فرآیندهای مهندسی این چنینی، پــس از تکمیل مرحله طراحی، به منظور حصول اطمینان از کارکرد سامانه مطابق با مقاصد طراحی، بایستی سامانههای انتقال و توزیع هوا مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرند.
با توجه به اینکه جریان هوا در ساختمان تابع پارامترهای مختلف و متعددی اســت، فرآیند تجزیه و تحلیل آن امری پیچیده است. روشهای مختلفی جهت تجزیه و تحلیل جریان هوا در ساختمان وجود دارد که از آن بین میتوان به روشهای تحلیل جبری، روشهای مدلسازی شبکه ای (Network Modeling) یا مدلسازی چندناحیهای، روشهای دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) و روشهای آزمایشگاهی اشاره داشت.
همانطور که پیشتر اشاره شد، جریان هوا در ساختمان تابع پارامترهای مختلف و متعددی است و روشهای تحلیل جبری در تحلیل بســیاری از آن پارامترهــا محدودیت دارند. این روشها صرفا برای مسائل ساده کاربرد داشته و در عمل استفاده از آنها در صنعت ساختمان بسیار محدود است. روشهای مدلســازی شبکه ای (چندناحیهای) یا مدلسازی ناحیهای از فرضهای سادهساز کمتری نسبت به روشهای تحلیل جبری استفاده کرده و توانایی تحلیل مسائل پیچیدهتری را دارند. فرض سادهساز اصلی در این روشها، یکنواخت در نظر گرفتن خواص هوا (مانند دما، غلظت آلایندهها و فشــار) به صورت یکنواخت در هر فضا است. این فرض سادهساز برای فضاهای معمول در ساختمانها انحراف قابل توجهی را در پی نداشته و نتایج قابل قبولی را ارائه میدهد؛ اما در خصوص فضاهای بسیار بزرگ، مانند آتریومهای قرار گرفته در ســاختمانها، بایستی با دقت بیشتری مورد استفاده قرار گیرند.
روشهای دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) اصولا روشهای پرهزینه و زمانبری هستند که چندان برای ساختمانهای معمول نمیتوان از آنها بهره برد. این روشها ابزارهای بسیار قدرتمندی در تحلیل فضاهای بزرگ در ساختمانها هستند. روشهای آزمایشگاهی نیز بسیار هزینهبر بوده و فقط در ساختمانهای خاصی از آنها استفاده میشود.
عنوان مدلهای شبکه ای اصطلاحا به مجموعهای از نرمافزارها اطلاق میشود که با استفاده از روابط جریان سیالات، امکان شبیهسازی جریان هوا یا آب را در یک سیستم پیچیده فراهم میکنند. نرم افزار کانتم به عنوان یکی از مدلهای شــبکهای پرکاربرد و توانمند شناخته میشود. این نرمافزار به منظور تحلیل کیفیت هوای داخلی و کاربریهای مرتبط با این حوزه توسعه یافته است. این نرمافزار علاوه بر اینکه میتواند جریان هوا در ساختمانها را تحلیل نماید، قابلیت شبیهسازی حرکت آلایندهها را نیز دارد. کانتم یکی از محصولات انسیتو ملی استانداردها و فناوری ایالات متحده (NIST) بوده که مشمول رعایت حق کپیرایت نمیگردد. این نرمافزار در اختیار عموم قرار دارد و به صورت رایگان میتوان آن را دانلود نمود.
یکی دیگر از چالشهایی که مهندسین تأسیسات مکانیکی و مهندسین حریق و کنترل دود معمولا در پروژههای ساختمانی با آن درگیر هستند، نحوه طراحی سامانههای فشار مثبت و کنترل دود است. در ساختمانهای پیچیده این سامانهها را نمیتوان با استفاده از روابط جبری تحلیل نمود و اســتفاده از این روابط محدودیتهای فراوانی دارد. کانتم در حال حاضر تقریبا پرکاربردترین نرمافزار جهت تحلیل سامانههای کنترل دود و ایجاد فشار مثبت و حتی ارزیابی شرایط ایمنی افراد در حوادث حریق در ساختمان است.
در بسیاری از استانداردها و مقررات این حوزه مانند NFPA 92 و UAE Fire and Life Safety Code of Practice و SFPE Handbook از کانتم به عنوان ابزار طراحی سامانههای فشار مثبت در ساختمانهای بزرگ و پیچیده نام برده شده است. به منظور شروع کار با نرم افزار کانتم و کاربرد آن در طراحی سامانه های کنترل دود میتوان به فصول ۱۴ و ۱۹ کتاب کنترل دود ترجمه عباس شاملو رجوع نمود.
با در نظر گرفتن چالشها و نکات فوق و به منظور گام برداشتن در راستای رفع آنها، نسبت به ایجاد این راهنما اقدام گردید. با امید به اینکه این راهنما برای مهندسین و متخصصین مفید واقع گردد. در ادامه باید از زحمات کلیه دوستان، اساتید و افرادی که در جهت تکمیل این راهنما و چاپ آن به اینجانبان یاری رساندند، قدردانی نماییم. پیشاپیش از تمامی متخصصین، همکاران، صاحبنظران و دانشــجویان ارزشمندی که نظرات دقیق و ســازنده خود را در خصوص بخشهای مختلف کتاب برایمان ارسال مینمایند، کمال تشکر و قدردانی را داریم. امید است که در ویرایشهای بعدی این راهنما بتوانیم از آن عزیزان نیز یاد کنیم. بیصبرانه در انتظار ارتباط با شما مخاطبین و اساتید بزرگوار و اطلاع از نقطه نظرات ارزشمندتان هستیم.
عباس شاملو – امیرحسین صاحبالزمانی – میلاد دربندسری
دریافت نرم افزار کانتم (3.4 CONTAM) نسخه ۳.۴ (دانلود نسخه مخصوص ویندوز)
نوشته کتاب راهنمای نرم افزار کانتم CONTAM اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>نوشته مدل ناحیه ای حریق و دانلود نرم افزار CFAST اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>مدلسازی دود ناحیه ای یا اصطلاحا مدل ناحیهای حریق یک رویکرد ساده جهت شبیه سازی حرکت دود است. نرم افزار سی فست یا CFAST که مخفف Consolidated Fire and Smoke Transport است نیز محصولی از NIST است. مدلسازی حریق ناحیه ای توانایی شبیه سازی جریــان دود بــا دقت و ســطح جزئیات بالا هماننــد دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) را ندارد. با این حال مدل سازی حریق ناحیه ای در بسیاری از موارد ابزاری کارآمد اســت که باید با دقت از آن بهره برد. جهت دانلود نرم افزار سی فست (CFAST) روی لینک زیر کلیک نمایید.
دریافت رایگان نرم افزار (دانلود نسخه ۷.۵.۲) CFAST 7.5.2 – مدلسازی ناحیه ای حریق (دانلود)
دریافت رایگان نرم افزار (دانلود نسخه ۷.۶.۰) CFAST 7.6.0 – مدلسازی ناحيه ای حریق (دانلود)
ایده مدل حریق ناحیه ای از مشاهده آزمایش های ابتدایی حریق اتاق برگرفته شده است. در شــکل زیر تصویر حریق یک اتاق نمایش داده شده است و همانطور که مشاهده میگردد دود از محل حریق برخواسته و پس از رسیدن به سقف، لایه دود زیر سقف را تشکیل میدهد. همانطور که در شکل نیز ترسیم شده است، در قسمت زیرین لایه دود یک لایه انتقالی تدریجــی نیز وجود دارد. پلوم دود برخواسته از حریق وارد لایه دود شده و جریان جت سقفی را در زیر سقف شکل میدهد. همچنان که پلوم دود از حریق فاصله گرفته و بالا میرود، دمای آن کاهش یافته و دبی جرمی آن افزایش پیدا میکند. دود در زمان عبور از یک بازشو و ورود به اتاق مجاور نیز یک جریان جت درب را تشکیل میدهد.
در شکل زیر اثرات ناشی از وقوع یک حریق واقعی در یک واحد مسکونی نمایش داده شده است. همانطور که مشاهده می شود، فرض یک لایه عاری از دود در پایین و لایه دود در بالا فرض دور از ذهنی نیست. اما باید توجه داشت که در تمامی حوادث حریق اینگونه نیست و از نرم افزار CFAST باید به دقت استفاده نمود.
.
نوشته مدل ناحیه ای حریق و دانلود نرم افزار CFAST اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>نوشته مدلسازی شبکه ای و دانلود نرم افزار کانتم CONTAM اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>دریافت نرم افزار کانتم (3.4 CONTAM) نسخه ۳.۴.۰.۱ (دانلود نسخه مخصوص ویندوز)
در مدلهای شبکه ای، ساختمان به وسیله مجموعه ای از فضاها یا نقاط که هر یک دارای دما و فشار مشخصی هستند، مدلسازی میشود. راه پله ها و سایر شفت های عمودی ساختمان را میتوان به وسیله مجموعه ای از فضاهای پشت سر هم که هر یک بیانگر یک طبقه هســتند، مدلسازی کرد. هوا از طریق مسیرهای نشتی مختلف از نواحی فشــار بالا به نواحی فشار پایین جریان پیدا میکند. این مسیرهای نشتی شامل درز درب ها و پنجره های بســته یا باز و نشــتی های دیوارها، کف ها و ســقف ها میشود.جریان هوای عبوری از مســیرهای نشتی تابعی از اختلاف فشار دو سمت مسیر نشتی است.
در این مدل با استفاده از سامانه فشار مثبت میتوان هوا را از بیرون ساختمان به فضاهای داخلی یا شفت عمودی در هر یک از طبقات تزریق نمود. بنابراین با اســتفاده از این روش امکان شبیه سازی سامانه فشار مثبت راه پله، سامانه فشار مثبت آسانســور، ســامانه فشــار مثبت پیش ورودی و فضاهای ایمن و ســامانه فشار مثبت سایر نواحی ســاختمان فراهم میگردد. همچنین به وسیله تخلیه هوا میتوان در فضاهای مختلف ساختمان فشار منفی ایجاد کرد و این امر نیز امکان شبیه سازی و تحلیل سامانه های کنترل دود ناحیه ای و ســایر سامانه های تخلیه دود از طبقه حریق را فراهم مینماید.
به منظور کسب اطلاعات بیشتر در خصوص قابلیت ها و توانمندی های نرم افزار کانتم و روش کار با آن میتوان به کتاب راهنمای نرم افزار کانتم با گردآوری عباس شاملو، امیرحسین صاحب الزمانی و میلاد دربندسری رجوع نمود. البته این کتاب با هدف آموزش تدوین نشده است و صرفا راهنمایی برای کاربران نرم افزار است. به منظور شروع کار با نرم افزار کانتم و کاربرد آن در طراحی سامانه های کنترل دود میتوان به فصول ۱۴ و ۱۹ کتاب کنترل دود ترجمه عباس شاملو رجوع نمود.
نوشته مدلسازی شبکه ای و دانلود نرم افزار کانتم CONTAM اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>نوشته دانلود برنامه اکسل AtriumCalc جهت محاسبه سامانه کنترل دود در آتریوم اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>دریافت برنامه اکسل محاسبه سیستم کنترل دود آتریوم (دانلود AtriumCalc)
فایل راهنمای برنامه AtriumCalc نوشته جان اچ. کلوت و ترجمه عباس شاملو
این برنامه امکان انجام محاسبات پیچیده طراحی سامانه اگزاست دود آتریوم را در مدت زمان کوتاه برای مهندسین فراهم میکند. این برنامه رایگان است و به منظور استفاده از قسمتهای مختلف این برنامه و کسب اطلاعات بیشتر در خصوص طراحی سامانه های کنترل و مدیریت دود آتریوم ها می توانید به مرجع این حوزه (Handbook of Smoke Control Engineering) یا ترجمه فارسی آن یعنی کتاب کنترل دود ترجمه عباس شاملو رجوع نمایید. از این برنامه میتوان جهت رسیدن به مقادیر اولیه تخلیه دود جهت انجام شبیهسازیهای دینامیک سیالات محاسباتی استفاده کرد.
این فایل با رویکرد تخلیه مکانیکی و پایای دود ایجاد شده است. به منظور آشنایی با رویکردهای مختلف طراحی سامانه کنترل دود آتریوم میتوانید به صفحه رویکردهای طراحی سامانه کنترل دود آتریوم مراجعه نمایید. به سیستم کنترل دود آتریوم ها و فضاهای بزرگ اصطلاحا سیستم مدیریت دود، سیستم تخلیه دود یا سیستم اگزاست دود نیز اطلاق می شود. به عنوان مثال در مقررات بین المللی ساختمان (IBC) این سیستم ها اصطلاحا اگزاست دود یا تخلیه دود آتریوم نامیده می شوند.
نوشته دانلود برنامه اکسل AtriumCalc جهت محاسبه سامانه کنترل دود در آتریوم اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>نوشته رویکردهای طراحی سامانه کنترل دود آتریوم اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>دود به عنوان عامل اصلی بروز تلفات در حوادث حریق ساختمان ها شناخته میشــود. سیستم کنترل دود آتریوم (فضاهای بزرگ و حجیم) نسبت به سایر سامانه های کنترل دود از پیشینه طولانی تری برخوردار است. تاریخچه تحقیقات در این زمینه به حریق ســال ۱۸۸۱ در رینگ تئاتر (Ring Theater) شــهر وین که به فوت ۴۴۹ نفر انجامید، باز میگردد. در شکل زیر مخروبه های رینگ تئاتر پس از حادثه حریق ۱۸۸۱ مشاهده می شود.
پیش از این نیز حریق های مختلفی در تالارها و سالن های بزرگ با تلفات زیاد رخ داده بود اما پس از این حادثه، انجمن مهندسین اتریش آزمایش های حریق با مقیاس کوچک مختلفی را اجرا نمود و نشــان داد که چگونه بازشوهای ســقفی قرارگرفته در صحنه نمایــش می توانند از مخاطبین در برابر دود ناشــی از حریق محافظت کنند. پس از این تحقیقات، در تالارها و ســالن های نمایش مختلفی بازشوهای سقفی نصب گردید. اما زمان زیادی لازم بود تا این بازشوها به درستی عمل کنند. تا اینکه در حادثه حریق در پالاس تئاتر (Palace Theater) شهر ادینبرگ در سال ۱۹۱۱ این بازشوها دقیقا همانطور که انتظار میرفت، عمل کردند. در شکل زیر مخروبه های پالاس تئاتر پس از حادثه حریق ۱۹۱۱ مشاهده می شود.
امروزه علاوه بر این بازشوها که برای تخلیه طبیعی دود مورد استفاده قرار میگیرند، نگرشهای مختلفی برای طراحی سامانه کنترل دود آتروم (فضای بزرگ) وجود دارد. منظور از آتریوم یا فضای بزرگ، فضایی است که حداقل در دو طبقه از ساختمان امتداد پیدا میکند؛ مانند آتریوم های مراکز تجاری و اقامتی، ســالن های ورزشــی و آشیانه های هواپیمــا. در ادبیات کنترل دود از اصطلاح آتریوم به عنوان یک واژه کلی برای فضاهای بزرگ مختلف استفاده میشود. همچنین بر اساس استاندارد NFPA 92 به کنترل دود در فضاهای بزرگ اصطلاحا مدیریت دود گفته می شود.
رویکردهای مختلفی که در طراحی سامانه مدیریت دود آتریوم مورد استفاده قرار می گیرند، عبارتند از:
در این رویکرد امکان حرکت دود به قسمت فوقانی آتریوم فراهم شده و در آنجا تجمع پیدا می کند. در این رویکرد هیچگونه تخلیه یا اگزاست طبیعی یا مکانیکی دود از آتریوم در نظر گرفته نمی شود. در برخی فضاها، زمان تجمع دود با در نظر گرفتن مشخصات حریق طرح از زمان موردنیاز جهت تخلیه نفرات بیشــتر اســت. زمان تجمع دود، مدت زمان بین شروع احتراق تا رسیدن دود به ارتفاع مورد نظر ایمن است. از آنجا که در این رویکرد، به فضای خالی بسیار زیادی بالاتر از آخرین طبقه آتریوم نیاز است، معمولا در ساختمان های محدودی میتوان از آن استفاده کرد.
این رویکرد، رایج ترین رویکرد کنترل دود آتریوم ها در امریکای شمالی است. در این سامانه به منظور جلوگیری از رسیدن لایه دود ناشی از حریق طرح به ارتفاع مشخص و قرارگرفتن افراد در معرض آن، دود به صورت مکانیکی از قسمت فوقانی آتریوم تخلیه میگردد. به منظور آشنایی با محاسبات تخلیه دود آتریوم با این رویکرد به صفحه برنامه اکسل AtriumCalc جهت محاسبه سامانه مدیریت دود در آتریوم ها مراجعه کنید.
در این رویکرد نیز به منظور جلوگیری از افزایش ضخامت لایه دود و رسیدن آن به ارتفاع مشخص و قرارگرفتن افراد در معرض دود از قسمت فوقانی آتریــوم دود به صورت مکانیکی تخلیه می گردد. دبی هوای تخلیه در این رویکرد کمتر از رویکرد قبلی است و فقط سرعت افزایش ضخامت لایه دود و تنزل آن را کاهش داده و این امر فرصت خروج افراد و ساکنین ساختمان را از فضاها فراهم می کند. در این روش نیز باید تا زمان تخلیه ایمن نفرات از بالاترین طبقه، حداقل ارتفاع مورد نظر که در بخش های قبلی به آن پرداخته شد، حفظ شود.
همانطور که در بخش های قبلی نیز عنوان گردید، استفاده از این روش تخلیه دود به حادثه حریق رینگ تئاتر در سال ۱۸۸۱ باز میگردد. استفاده از این رویکرد در ایالات متحده چندان رایج نیست اما در اروپا، استرالیا، هنگکنگ، نیوزلند و ژاپن رایج است. برخلاف دو رویکرد قبلی، در این روش به جای فن های اگزاست و تخلیه، از بازشوهای دود در قسمت فوقانی آتریوم استفاده می شود. از آنجا که در این روش دود به واسطه نیروی شناوری تخلیه می شود، این روش اصطلاحا تخلیه ثقلی (Gravity Venting) نیز نامیده می شود. دبی دود عبوری از بازشوها باید مقداری باشد تا ضخامت لایه دود ناشی از حریق طراحی شده را به صورت نامحدود بالاتر از ارتفاع مشخص شده حفظ نماید. با توجه به اثرات زیاد ناشی از وزش باد و شرایط آب و هوایی بر روی عملکرد سامانه، جهت تحلیل ســامانه های تخلیه طبیعی دود توصیــه می گردد که از مدل های دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) و شبیه سازی عددی استفاده شود.
این رویکرد مشابه مورد قبلی بوده، با این تفاوت که در این رویکرد دبی هوای تخلیه به اندازه ای است که صرفا سبب کاهش سرعت ازدیاد ضخامت لایه دود و تنزل آن شده و زمان مورد نیاز برای خروج ایمن نفرات از بالاترین طبقه آتریوم را فراهم مینماید. در این روش نیز باید تا زمان تخلیه ایمن نفرات از بالاتریــن طبقه، حداقل ارتفاع مورد نظر حفظ شود. با توجه به اثرات زیاد ناشی از وزش باد و شرایط آب و هوایی بر روی عملکرد سامانه، جهت تحلیل ســامانه های تخلیه طبیعی دود توصیــه می گردد که از مدل های دینامیک سیالات محاسباتی (CFD) و شبیه سازی عددی استفاده شود.
نوشته رویکردهای طراحی سامانه کنترل دود آتریوم اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>نوشته معرفی کتاب کنترل دود (ترجمه عباس شاملو) اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>هندبوک مهندسی کنترل دود با عنوان لاتین (Handbook of Smoke Control Engineering) توسط جان اچ. کلات، جیمز ای. میلک،پل جی. تورنبول، احمد کاشف و مایک جی، فریرا نوشته شده و توسط عباس شاملو ترجمه شده است. این اساتید از مشهورترین متخصصین و پیشروان فناوری کنترل دود در سطح جهان هستند. هندبوک کنترل دود با همکاری انجمن مهندسین گرمایش، سرمایش و تهویه مطبوع ایالات متحده (ASHRAE)، شورای مقررات بینالمللی (ICC)، انجمن ملی حفاظت در برابر حریق ایالات متحده (NFPA) و انجمن مهندسین حفاظت در برابر حریق (SFPE) به صورت مشترک به چاپ رسیده است.
رویکرد اصلی حاکم بر مطالب ارائه شده در کتاب کنترل دود، رویکرد طراحی سامانههای کنترل دود در آمریکای شمالی و مقررات بینالمللی ساختمان (International Building Code (IBC است. با توجه به اینکه مبنای مباحث مقررات ملی ساختمان و به طور خاص، مبحث سوم با عنوان “حفاظت ساختمانها در برابر حریق”، مقررات بینالمللی ساختمان (IBC) است و استانداردهای انجمن ملی حفاظت در برابر حریق ایالات متحده (NFPA) نیز در میان مهندسان کشور نسبتاً توسعه یافتهاند، این کتاب میتواند راهگشای مناسبی در توسعه مهندسی کنترل دود در کشور باشد. از این رو امید است این کتاب، به واسطه نحوه بیان مطالب و ارائه مثال در هر بخش، برای اساتید، دانشجویان، پژوهشگران، متخصصین حوزه کنترل دود، مهندسین، آتشنشانان و سایر عزیزان شاغل در حوزه ایمنی و حفاظت در برابر حریق مفید واقع گردد.
در کتاب کنترل دود ابتدا به اصول مکانیک سیالات، نیروهای محرکه دود و تحلیل جریان هوا و دود پرداخته شده است. در بخشهای بعدی روشهای طراحی و تحلیل حریقهای طرح، سناریو حریق، اثرات اسپرینکلرها، حریقهای پوششدار و سوختهای گذرا ارائه شده است. در ادامه سرفصلهای مربوط به تخلیه متصرفین از ساختمان و اثرات دود بر انسانها مورد بحث قرار گرفتهاند. پس از بیان مفاهیم پایه، اجزای مکانیکی و الکتریکی و نقش هر یک از آنها در سامانههای کنترل دود بررسی شده است.
در بخشهای بعدی به سامانههای فشار مثبت راه پله، نحوه طراحی، روشهای تحلیل و جزئیات آنها و سپس به سامانههای فشار مثبت آسانسور پرداخته شده است. در ادامه اثرات متقابل هریک از این سامانهها بر روی یکدیگر و روش طراحی و تحلیل آسانسورهای تخلیه نفرات در ساختمانها مورد بحث قرار گرفته است. کنترل دود ناحیهای در فصل سیزدهم و مدلسازی شبکهای و نرمافزار کانتم در فصل چهاردهم کتاب مورد بحث قرار گرفتهاند.
در فصول بعدی به مدیریت دود در آتریومها و فضاهای بزرگ و همچنین کنترل دود در تونلهای زیرزمینی پرداخته شده است. پس از آن روشهای مدلسازی و شبیهسازی مختلف اعم از ناحیهای، دو منطقهای و دینامیک سیالات محاسباتی (FDS) ارائه شده است. در فصل ۲۱ به مدلسازی مقیاسی و انجام آزمایش در ابعاد کوچک و در فصل ۲۲ به انجام آزمایشها در ابعاد واقعی و تجهیزات اندازهگیری پارامترهای فیزیکی اشاره شده است.
در پایان کتاب، در فصل ۲۳ به راهاندازی سامانههای کنترل دود و بازرسیهای ویژه پرداخته شده است. در فصل ۲۴ نیز راهبری و اجرای آزمونهای دورهای سامانههای کنترل دود ارائه شده است. در انتهای کتاب و پیوست الف نیز نحوه استخراج برخی از روابط اصلی ارائه گردیده است.
همانطور که پیش تر نیز عنوان شد، چاپ اول کتاب کنترل دود با ترجمه عباس شاملو با هدف توسعه و ارتقای دانش مهندسی کنترل دود در کشور در مرداد ماه ۱۳۹۹ منتشر شده و مشتمل بر ۲۴ فصل و ۴۶۰ صفحه است. جهت دانلود فایل پیدیاف سرفصلهای کتاب کنترل دود کلیک نمایید.
Handbook of Smoke Control Engineering_Titles_Preview
نوشته معرفی کتاب کنترل دود (ترجمه عباس شاملو) اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>نوشته فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت پنجم) اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>مدرس: عباس شاملو
محل برگزاری: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
تاریخ برگزاری: ۱۲ و ۱۳ آذرماه ۱۳۹۸
مدت زمان: ۲۶ دقیقه
نوشته فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت پنجم) اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>نوشته فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت چهارم) اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>مدرس: عباس شاملو
محل برگزاری: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
تاریخ برگزاری: ۱۲ و ۱۳ آذرماه ۱۳۹۸
مدت زمان: ۵۳ دقیقه
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت اول)
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت دوم)
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت سوم)
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت پنجم)
نوشته فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت چهارم) اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>نوشته فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت سوم) اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>مدرس: عباس شاملو
محل برگزاری: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
تاریخ برگزاری: ۱۲ و ۱۳ آذرماه ۱۳۹۸
مدت زمان: ۴۰ دقیقه
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت اول)
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت دوم)
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت چهارم)
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت پنجم)
نوشته فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت سوم) اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>نوشته فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت دوم) اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>مدرس: عباس شاملو
محل برگزاری: مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
تاریخ برگزاری: ۱۲ و ۱۳ آذرماه ۱۳۹۸
مدت زمان: ۵۲ دقیقه
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت اول)
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت سوم)
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت چهارم)
فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت پنجم)
نوشته فیلم دوره آموزشی سیستمهای مدیریت دود در ساختمانها (قسمت دوم) اولین بار در شرکت ایمن طرح سیال. پدیدار شد.
]]>